Selectați pagina

A fost examinat și aprobat pachetul de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului

A fost examinat și aprobat pachetul de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului

Pachetul de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului a fost examinat și aprobat astăzi (5 iulie) de Parlament. Documentul a fost susținut de majoritatea deputaților prezenți la ședință. Acesta include noi măsuri de prevenire a suicidului precum înființarea unei asistențe telefonice gratuite și a unor cursuri de informare pentru viitori părinți, scrie tv8.md

În cadrul ședințelor de lucru, a fost evaluată situaţia de ansamblu privind suicidul şi identificați factorii ce determină comportamentul suicidar al persoanelor. Printre recomandările Comisiei sunt atragerea atenției la sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor, prin integrarea acestor servicii în medicina primară și dezvoltarea reţelei de servicii de sănătate prietenoase tinerilor. Alte concluzii prevăd reducerea accesului la mijloacele de sinucidere, responsabilizarea mass-mediei și controlul strict asupra alcoolului și substanţelor psiho-active.

”Printre cauzele care au determinat maturii la suicid sunt situaţiile de conflict familial, bolile incurabile, dragostea neîmpărtăşită, gelozia și situaţia financiară precară a familiei”, a spus deputatul Vladimir Odnostalco.

Membrii comisiei au propus instituirea serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru persoanele aflate în situaţii de criză şi risc suicidal și introducerea unui program de formare parentală pentru frecventare de către viitoarele familii la depunerea actelor pentru înregistrarea căsătoriei.

Conform Hotărârii Parlamentului, autoritățile responsabile vor raporta, peste 6 luni, despre acțiunile întreprinse pe marginea recomandărilor.

Pe parcursul anului 2016, circa 815 de persoane (inclusiv 132 minori) au comis tentative de suicid. În majoritatea cazurilor, aceștia sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *