Selectați pagina

A fost aprobat un nou mecanism de determinare a dizabilităţii

A fost aprobat un nou mecanism de determinare a dizabilităţii

Guvernul a aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă şi Instrucţiunea privind determinarea gradului de dizabilitate. Scopul proiectului este îmbunătăţirea procesului de determinare a gradului de dizabilitate, prin asigurarea corectitudinii, imparţialităţii şi transparenţei acestuia, transmite IPN.

Regulamentul prevede formarea structurilor teritoriale ale Consiliului în fiecare raion sau municipiu şi sector al municipiului Chişinău, care vor asigura la nivel local pregătirea şi transmiterea dosarelor pentru determinarea gradului de dizabilitate, fără ca persoanele să se deplaseze în alte unităţi administrativ-teritoriale. Structurile teritoriale vor întocmi dosarele electronice şi dosarele pe suport de hârtie, ce vor fi transmise biroului de înregistrare şi arhivare în cadrul Serviciului pentru determinare a gradului de dizabilitate.

Urmează să fie eliminată necesitatea prezenţei obligatorii a persoanei la procedura de determinare a gradului de dizabilitate, în acest sens fiind aplicat principiul front office şi back office, în procesul de lucru. Astfel, în cazul persoanelor care nu se pot deplasa, va fi asigurat dreptul de a depune cererea şi setul de documente online sau de către reprezentantul desemnat.

În total, vor activa 15 echipe, dintre care 12 pentru determinarea gradului de dizabilitate la adulţi şi trei – la copii. De asemenea, în vederea examinării corectitudinii determinării gradelor de dizabilitate şi a sesizărilor din partea autorităţilor şi cetăţenilor, vor fi create trei servicii de control.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *