Unul dintre cei mai influenți episcopi ai Patriarhiei de Constantinopol, Mitropolitul Ioan (Zizioulas), a încetat din viață.

A decedat ideologul teoriei fanariote a “primului fără egal”

A decedat ideologul teoriei fanariote a “primului fără egal”

Mitropolitul Ioan (Zizioulas) de Pergamon, din Patriarhia Constantinopolului, a murit pe 2 februarie 2023, a anunțat ediția greacă a ziarului Romfeia.

Potrivit publicației, ierarhul fanariot, în vârstă de 92 de ani, se afla de câteva zile în spitalul Sismanoglio, cu un test pozitiv pentru coronavirus.

Mitropolitul Ioan (Zizioulas) s-a născut la 10 ianuarie 1931 într-un orfelinat din Kozani. A fost elev al arhipăstorului Gheorghe Florovsky. A studiat teologia la Universitatea Aristotel din Salonic și la Universitatea din Atena, pe care a absolvit-o în 1955.

În 1965 și-a susținut teza de doctorat pe tema „Unitatea Bisericii în dumnezeiasca Euharistie și a episcopului în primele trei secole”.

Mitropolitul Ioan a fost pentru o lungă perioadă de timp vicepreședinte al Comitetului pentru Dialogul dintre Bisericile Ortodoxă și Romano-Catolică și a reprezentat Fanarul la mai multe adunări internaționale. A fost membru al Comitetului Central și al Comitetului de Credință și Constituție al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Se crede că teologia mitropolitului Ioan (Zizioulas) a fost cea care a stat la baza dezvoltării ulterioare a teoriei fanariote a „primului fără egal”, al cărei predicator activ, alături de patriarhul Bartolomeu, este arhiepiscopul Elpidophoros, șeful exarhatului american al Patriarhiei de Constantinopol.

Anterior, presa a relatat că, potrivit Mitropolitului Serafim de Pireu, Patriarhul Bartolomeu a adus o criză fără precedent în Ortodoxie.

Sursa: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/54948-ekoimithi-o-mitropolitis-pergamou-ioannis