Selectați pagina

A crescut volumul transferurilor de bani prin intermediul băncilor

A crescut volumul transferurilor de bani prin intermediul băncilor

În Moldova se atestă o creştere stabilă a remitenţelor efectuate în luna martie 2017 prin intermediul băncilor licențiate.

Totodată, acestea au constituit o sumă record în anul curent, informează NOI.md.

Conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei, în martie 2017 au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 98,05 mil. USD, în creștere cu 24,2% în  comparaţie cu luna precedentă şi cu 6,6% față de martie anul trecut.

În ansamblu, în trimestrul I al anului 2017 volumul net al transferurilor de bani în Moldova prin bănci în favoarea persoanelor fizice a constituit 251,77 mil.  dolari, în creştere cu 12,7% comparativ cu perioada de referinţă a anului 2016.

Potrivit BNM, în martie 2017 fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 1,6 puncte procentuale la diminuarea transferurilor, însă efectiv a fost înregistrată o creștere a transferurilor cu 8,2% (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent).

În structura transferurilor în valută continuă să domine dolarul, a cărui pondere, conform bilanţului pe luna martie 2017, a constituit 49,7%. Ponderea monedei euro a fost de 40,6%, a rublei ruseşti – 9,7%.

Reprezentanții BNM au specificat că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice din Moldova sînt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. Atît provenienţa, cît şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lîngă remitențele din partea migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele BNM nu includ decontările băncilor din partea stîngă a Nistrului.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *