Selectați pagina

8 Martie în Spania: Greva femeilor care afirmă că bărbații vor să „supună corpurile și viețile femeilor, lesbienelor și transsexualilor”

8 Martie în Spania: Greva femeilor care afirmă că bărbații vor să „supună corpurile și viețile femeilor, lesbienelor și transsexualilor”

De ce culoarea violet? Asa cum rosu este culoarea partidelor comuniste/socialiste, violet este culoarea patridului de extrema-stanga Podemos (putem). Desi toate canalele de televiziune spaniole se intrec in a spune ca acaesta manifestatie/greva a femeilor spaniole nu are nici o legatura cu politica, se vede cu ochiul liber ca este o manifestatie a „podemistilor”. Greva feminista| UGT (Unión General de Trabajadores) si CCOO (Comisiones Obreras), cele doua mari sindicate spaniole, califica de „hit istoric” greva, cu oprirea lucrului „similar sau superior” celei de anul trecut. Azi femeile nu au lucrat in mare proportie, studentele nu au mers la cursuri.

Casado este liderul Partidului Popular, dreapta, si desi se repeta ca greva/manifestatia nu are nimic ideologic, aici pune „Casado, eu te-as fi avortat”. Aceasta greva feminista este la al doilea an, si tot de 24 de ore de greve partiale culminand cu manifestatii in toata Spania pentru a revendica egalitate reala de oportunitati si drepturi intre barbati si femei.

Comisia 8-M a chemat la greva feminista laborala, de ingrijire, consum, studenti, asociatii, sub sloganul „Daca femeile se opresc, se opreste lumea”. La greva au fost convocati toti lucratorii, altfel ar fi fost ilegala, dar s-a insistat in special pe participarea femeilor cu intentia de a demonstra ca daca se opresc femeile, se opreste totul. Argumentul Comisiei 8M este amplu, este vorba de un document de 30 pagini care prezinta 200 motive si obiective pentru cei care convoaca a doua greva feminista: de la denuntarea violentei barbatilor sub toate formele la precaritatea femeii in piata muncii, trecand pe le persistenta barierelor profesionale si discriminarea salariala. Violente, corpuri, frontiere si economie sunt cele patru vertebre ale textului. 

Violente: „Pentru ca violentele barbatilor, machistas, sunt o forma brutala de dominatie si opresiune”.

Corpuri: „Controlul vietii noastre sexuale si reproductive este un instrument al patriarhatului pentru a incerca sa supuna corpurile si vietile femeilor, lesbienelor si trans”.Continua spunand ca dreptul de a decide, avea viata sexuala ce doresc, formele in care doresc sa traiasca sexualitatea, maternitatea, corpul si identitatea/sau expresia de gen, semnaland aici „ierarhia catolica, Statul, putereile economice si politice, cultura machista si coloniala”.
Frontiere: „Pentru ca exista frontiere interioare, construite prin intermediul colonialismului, rasismului, islamofobiei, anti-tigani, aporofobia (teama de cersetori sau foarte saraci) si capitalismul” care cu o „interpretare de excludere a cetateniei” prin intermediul Legii Strainilor „discrimineaza” nerespectand „drepturile omului si libera circulatie”.

Urmeaza o pledoarie in favoarea femeilor imigrante si impotriva „discursurilor minciunii, urii si fricii care hraneste xenofobia si rassismul, alimentate de dreapta si extrema dreapta”. Denunta „taierile sociale provocate de criza sistemului capitalist” si aminteste ca „trebuie planificata o economie feminista”. 

Sursa: El Confidencial

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке