In seara zilei de 8 martie 1998, în Duminica Ortodoxiei, cu binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, Alexie al II-lea, în cimitirul Danilovsk din Moscova, au fost aflate cinstitele moaşte ale ascetei evlaviei din secolul al XX-lea, fericita maică Matrona. Comisia pentru deschiderea mormântului a fost prezidată de arhiepiscopul de Istrinsk, Arsenie. La transportarea cinstitelor moaşte ale maicii Matrona au participat: egumenul mănăstirii Novospassk, episcopul Orehovo-Danilov Alexie; egumenul mănăstirii Sf. Daniil, arhimandritul Alexie, împreună cu toată frăţia; parohul bisericii Sf. Martin Mărturisitorul din Moscova, preotul Alexandr Abramov. In biserica Pogorârii Sfântului Duh, care se află în cimitirul Danilovsk, a fost săvârşită litia de pomenire de către egumenul mănăstirii Sf. Daniil, arhimandritul Alexie, împreună cu un sobor de preoţi. Sicriul cu cinstitele moaşte ale maicii Matrona a fost adus la mănăstirea Danilov şi aşezat în biserica din curte în cinstea Cuviosului Simeon Stâlpnicul.
Toţi cei prezenţi la acest eveniment comemorativ aveau o stare de spirit de sărbătoare şi bucurie.
La lucrarea Comisiei, pe lângă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse, au participat: un specialist în domeniul expertizei medico-judiciare, un antropolog, doctor în medicină, profesorul Zviaghin Viktor Nikolaevici, şi un arheolog, doctorul în istorie Taniukovici Andrei Kirillovici.

Pe 13 martie Comisia şi-a terminat lucrul. S-a constatat că la examinarea rămăşiţelor pământeşti ale maicii Matrona s-a descoperit o umflătură în formă de cruce pe piept, fapt care se menţionează în biografia ei.
In Biserica Acoperământului Maicii Domnului din mănăstirea Sf. Daniil, pe un analog, a fost depusă o rămăşiţă din sicriul fericitei Matrona. Aici, în zilele Postului Mare, se săvârşeau parastase pentru pomenirea roabei lui Dumnezeu Matrona.
In ziua de 30 aprilie, cu binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh Alexie al II-lea, în timpul cântării solemne a troparului Paştelui „Hristos a înviat din morţi…” a fost săvârşită strămutarea cinstitelor rămăşiţe ale fericitei Matrona în biserica Sfinţilor Părinţi ai celor 7 Sinoade Ecumenice. Seara, fraţii mănăstirii au săvârşit slujba de priveghere.
Pe 1 mai, în vinerea a doua din Postul Paştelui, în ajunul împlinirii a 46 de ani de la moartea fericitei Matrona, arhiepiscopul de Istrinsk, Arsenie, a săvârşit în aceeaşi biserică Dumnezeiasca Liturghie şi parastasul. La Liturghie au asistat mulţi credincioşi, cu toate că acest eveniment nu fusese anunţat oficial.
In aceeaşi zi sicriul cu cinstitele rămăşiţe ale fericitei Matrona a fost transportat la mănăstirea de maici Pokrovsk din Moscova. Acolo, în sunetul clopotelor, sicriul a fost întâmpinat solemn de egumena Teofania şi surorile mănăstirii.

In prezent, cinstitele rămăşiţe pământeşti ale fericitei, venerate de credincioşi ca sfinte moaşte, se odihnesc în această mănăstire, unde vin mulţime de oameni după ajutorul Sfintei Matrona, precum veneau şi în timpul vieţii sale pământeşti.

Viata, minunile si acatistul Sfintei Matrona din Moscova, Editura Sophia

Pomenirea Sfintei Matrona de la Moscova, numita “cel de-al optulea stalp al Rusiei” de catre Sfantul Ioan de Kronstadt