Selectați pagina

8 lucruri pe care sa le faci daca te-ai ratacit in padure

8 lucruri pe care sa le faci daca te-ai ratacit in padure

Planificam totul pentru o tura de munte, suntem pregatiti, avem cu noi niste prieteni, vrem sa facem un anume traseu.

Pornim la drum, urmam marcajele, dar dintr-o data ne trezim ca nu mai gasim niciun marcaj si ca nu avem nici cea mai mica idee unde ne aflam. Ce facem in aceasta situatie?

1. Nu ne panicam! Este principalul lucru pe care trebuie sa il facem atunci cand realizam ca ne-am pierdut in padure si ca nu stim cum sa ne gasim iesirea. Atacurile de panica pot pune mari probleme: dificultatea respiratiei, batai accentuate ale inimii, senzatie de greata, tiuituri in urechi, frisoane si se poate ajunge chiar pana la detasarea de realitate si propria persoana. Deci nu e de gluma! Desigur, a intra in panica nu inseamna a avea neaparat un atac de panica, dar si anxietatea si frica pun in primejdie capacitatea noastra de a ne gasi drumul afara din padure.

2. Marcheaza locul in care esti. E bine sa amenajam un “punct zero” pentru locul in care suntem. Se poate face folosind o gramajoara de pietre, ceva colorat (haine, de exemplu) sau orice altceva se poate vedea de la distanta. De asemenea, si un foc este potrivit in aceasta situatie. Zgomotul poate fi iarasi un adjuvant, poate cineva care este prin zona ne aude (folosim pietre, fluiere daca avem, putem chiar sa cantam).

3. Asculta! Nu, nu luam in padure in deradere simplul fapt de … a asculta. Se poate dovedi extrem de util. Dupa ce ne controlam senzatiile si ne linistim, putem sa ascultam. Ce auzim? Vreun alt sunet in afara de pasari si vant printre frunze? Poate o drujba, un motor de masina, poate chiar niste voci ale altor oameni? Nuuuu, nu ma refer la vocile prietenilor imaginari :D. Este posibil ca in zona sa fie localnici sau turisti. Stabilim pe cat putem directia din care se aude sunetul si pornim la drum. Cand ne pierdem in padure va trebui sa avem in minte cuvantul STOP (Stay-Think-Observe-Plan – Stai pe loc, Gandeste, Observa, Planifica).

4. Urmeaza cursul apei. Putem sa ne indepartam cu atentie de locul marcat si sa cautam o apa curgatoare. Daca avem norocul si o gasim, atunci o putem urma, pentru ca sansele sunt destul de mari sa gasim o alta persoana (un pescar, de exemplu) sau o cabana. Sura de apa fiind vitala, este destul de probabil sa gasim un sat sau ceva asemanator, pentru ca acestea iau nastere in apropierea apei.

5. Foloseste harta si compasul. Niciodata nu se pleaca intr-o tura de munte lunga fara harta si busola, care pot fi vitale in cazul in care ne pierdem. Vom stabili incotro este nordul si vom merge in aceasta directie. In cazul in care totusi se intampla acest lucru, atunci exista si alte modalitati de a ne ghida in padure, pe care le gasiti aici.

6. Ajuta-te de soare. Pare ciudat si greu de facut, asa este? Tin sa va spun ca daca suntem putin atenti si avem o mica pregatire inainte de a pleca la tura de munte, atunci o sa ne putem ghida cu ajutorul cerului. Soarele intotdeauna apune in vest, nu? Bun, atunci localizam soarele si avem grija ca lumina lui sa ne fie permanent pe umarul stang sau drept. Si mergem in directia aceasta.

7. Sa ai la tine chibrituri/bricheta, lanterna, baterii. Nimanui nu ii place sa orbecaie in intuneric, asa ca intotdeauna este bine sa avem la noi o lanterna si baterii in plus. Tot asa putem distinge poteci si urme de animale, ca sa stim sa ne ferim de ele. In plus, daca ne prinde frigul, putem face un foc sa ne incalzim, si iarasi il putem folosi ca pe un punct de reper sau ca semnal luminos ca suntem acolo pentru cine poate trece prin zona.

8. Mare grija noaptea. Daca ne ratacim si nu reusim sa ne gasim drumul de iesire pe timp de zi, atunci noaptea va trebui sa ne oprim. Noaptea ne putem pierde si mai mult si decat sa ne incurcam, mai bine ridicam cortul si aprindem un foc. Pana sa se intunece, va trebui sa ne facem din timp resurse de apa, pentru ca o deshidratare poate duce ingreunarea cu mult a gasirii drumului de iesire si chiar la moarte. Vom aduna crengi uscate si pietre de marime medie pentru a putea face focul. Din rucsac nu trebuie sa lipseasca lichidul de aprindere a focului (atentie ca benzina ia foc imediat si exista posibilitatea arderii sau aprinderii hainelor).

Vi s-a intamplat sa ajungeti in aceasta situatie, de a va pierde in padure? Ati urmat acesti pasi sau ati reactionat altfel?

Sursa: http://www.proalpin.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке