Selectați pagina

65 la sută din avuția totală a moldovenilor o constituie imobilele

65 la sută din avuția totală a moldovenilor o constituie imobilele

Avuția totală a moldovenilor se ridică la aproape 40 miliarde de dolari SUA, dintre care aproape 65 la sută o constituie imobilele, arată date estimative. Peste jumătate din avuția imobiliară a moldovenilor este concentrată în Chișinău, a afirmat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” comentatorul economic Victor Ursu, informează moldpres.

Totodată, depozitele bancare constituie 3,7 miliarde de dolari SUA, apoi urmează terenurile agricole cu 3,4 miliarde de dolari și finalizează lista avuțiilor capitalul acționar, care constituie doar 1,6 miliarde de dolari SUA. În profil teritorial, avuția unui locuitor al orașului Chișinău depășește 34 mii de dolari SUA, ceea ce este de aproape 5 ori mai mult decât a locuitorilor din afara Chișinăului, care dețin o avuție medie de circa 7,2 mii de dolari SUA, mai menționează Victor Ursu.

Avuția moldovenilor, ca și avuția restului populației de pe glob, este bazată în primul rând pe locuințe, apoi pe alte construcții nelocuibile. ”Investiția în bunuri imobile rămâne actuală în întreaga lume, nu doar în Republica Moldova.

De regulă, acest lucru este legat de necesitatea omului de a-și asigura o anumită stabilitate. Cel care a câștigat banii muncind din greu și nu are de gând să înființeze vreun business, nu va investi banii săi într-o afacere străină, ci în ceva sesizabil și stabil, adică în imobile. Astăzi nu dispunem de o alternativă, nu există alte oportunități. La noi nu activează burse de fonduri, nu există posibilitatea de a procura acțiuni ca să câștigi pe această cale. Cetățenii noștri preferă să achiziționeze ceva palpabil, ce poate fi arătat ulterior și altora”, potrivit autorului emisiunii.

Referindu-se la depozitele bancare, jurnalistul a spus că deși plasamentele bancare sunt o parte din avuția moldovenilor, acestea nu sunt un instrument care oferă bonificații similare cum sunt investițiile în imobile. În prezent, rata medie la depozitele la termen este de 5,01%, în timp ce câștigul din darea în chirie a unui imobil este dublu.

Terenurile agricole și investițiile în capitalul acționar sunt la coada clasamentului. Cela mai mari prețuri ale terenurilor agricole sunt cele din jurul Chișinăului, care pot deveni terenuri de construcție. Este cel mai râvnit trofeu de vânătoare al speculatorilor imobiliari. Totodată, capitalul acționar se bucură de cel mai mic nivel al investițiilor din partea moldovenilor. Motivul este piața de capital cu oportunități reduse, dar și lipsa siguranței, ca urmare a atacurilor de preluare a acțiunilor companiilor și băncilor, car au avut loc acum câțiva ani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *