Selectați pagina

6 efecte nocive ale consumului de guma de mestecat

6 efecte nocive ale consumului de guma de mestecat

guma de mestecatUtilizarea gumei de mestecat a devenit un fenomen global. Din dorința de a ne împrospăta instant respirația, folosim, aproape instinctiv, acest produs, fără a lua în calcul ingredientele preponderent artificiale ale acesteia, care produc efecte nocive asupra sănătății noastre.

Probabil pițini dintre noi citesc cu atenție ingredientele de pe eticheta gumei de mestecat. Acesta reprezintă unul dintre cele mai toxice produse, iar cei ce îl consumă își expun zilnic, în mod deliberat, organismul la atacul substanțelor prezente în guma de mestecat.

Printre ingredientele de bază ale acetui produs de sinteză se numară coloranții alimentari artificiali, glicerolul, agenții de îngroșare și glazurare –guma de caruba, guma arabică, guma guar, guma Xantan.Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică, traduse în limbajul cotidian drept E-uri.

Pericolul major vine din această combinație de substanțe extrem de periculoasă pentru organismul uman, precum și din partea acizilor produși de bacterii, acizi care au un efect dăunător asupra smalțului dinților, mai ales după o masă bogată în acizi.
Fără îndoială, există și câteva efecte benefice ale consumului de gumă de mestecat. Cel mai notabil constă în producția unei cantități duble de salivă, o substanță anti-carii. Aceasta acționează ca un “burete” care curăță dinții, îndepărtând acizii periculoși. De asemenea, are în compoziție un PH ușor alcalin, ceea ce determină neutralizarea acizilor.

Însă, aceste efecte benefice sunt ”anihilate” atunci când le punem în balanță cu efectele dăunătoare, care creează repercusiuni asupra sănătății noastre.
Acestea sunt riscurile la care vă expuneți atunci când mestecați gumă:

1. Cei care mestecă gumă de mai multe ori pe zi își deformează mușchii feței, își tocesc dinții și își dereglează secreția salivară.
2. Mestecarea gumei mai mult de 20 minute poate duce la probleme gastrointestinale. Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinală caracterizată prin dureri abdominale, crampe şi tulburări de tranzit intestinal, iar diferiţi îndulcitori artificiali, adesea utilizaţi la fabricarea gumei, precum sorbitolul şi manitolul, pot provoca diaree chiar şi la persoanele sănătoase.
3. Îndulcitorii artificiali din compoziția gumei de mestecat încetinesc dezvoltarea copiilor și pot produce tulburări ale sistemului nervos.
4. În compoziția gumei de mestecat există diverse tipuri de substanțe chimice: E 320, E 330, E 422 și altele, care sunt responsabile de boli ale aparatului bucal sau de creșterea valorii colesterolului.
5. Mestecând gumă, puteți înghiți mercur fără să ştiti.
Problema apare în cazul celor care au plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce conţine argint şi mercur. Unele cercetări arată că guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ducând la înghiţirea constantă de mici cantităţi din aceste metal periculos.
6. Guma de mestecat poate contribui la desprinderea sau stricarea lucrărilor dentare.

Sursa: Antena Satelor

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.