Selectați pagina

5/18 IULIE 2013: PRIGOANĂ LA MĂNĂSTIREA ESFIGMENU!

5/18 IULIE 2013: PRIGOANĂ LA MĂNĂSTIREA ESFIGMENU!

prigoanaACTUALIZARE 11 / 24 iulie 2013: Deşi până în prezent nu au luat cu asalt proprietatea Mănăstirii după termenul impus în 5 / 18 iulie, forţele poliţieneşti rămân în zonă cu o prezenţă sporită. Cerem ca şi până acum rugăciunile voastre şi sprijin pentru monahii Mănăstirii [istorice] Esfigmenu.

Prietenii Sfintei Mănăstiri Esfigmenu

SFÂNTA MĂNĂSTIRE ESFIGMENU
7 / 20 iulie 2013
SFÂNTUL MUNTE ATHOS

COMUNICAT DE PRESĂ

Aceasta este cea de a patra zi de când poliţia este împrejurul Conacului Sfintei Mănăsztiri Esfigmenu.

Oficialităţile statului neagă orice acuzaţie cu privire la prezenţa poliţiei, dar cu toate acestea, un ofiţer de poliţie trimis la Muntele Athos de la Poliţia din Thermi a fost surprins de noi fotografiind Conacul din toate unghiurile (fotografii anexate mai jos).

Avem însă informaţii sigure că există ”unda verde” dată de guvern pentru un atac tacit împotriva monahilor noştri Esfigmeniţi.

Aceasta este un apel pentru ajutor, adresat tuturor prietenilor Mănăstirii Esfigmenu, de pretutindeni.

Nu suntem criminali, ci monahi,
şi deşi nu voim nici un fel de probleme,
se pare că aceastea sunt orchestrate împortiva voinţei noastre.

Dacă este voia lui Dumnezeu să ne dăm sângele pentru a apăra Conacul, locul nostru de pocăinţă, atunci aşa să fie.

Biroul de Presă al Sfintei Mănăstiri Esfigmenu,
Sfântul Munte Athos

comunicat primit pe adresa noastră de e-mail  (nota redacţiei traditiaortodoxa.wordpress.com)

~ † ~

SFÂNTA MĂNĂSTIRE ESFIGMENU
4 / 17 IULIE 2013
MUNTELE ATHOS

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Astăzi am primit un ordin de evacuare a Conacului nostru [centrul administrativ] din Kareia (clădirea B).

Răspunsul nostru este “Molon Lave“.

Nu vom părăsi Conacul nostru pentru ca noua obşte (impostoare), să facă ”lucrări de restaurare” pentru a justifica primirea de subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conacul este locul pocăinţei noastre şi vieţuim în el ca obşte de secole; mulţi dintre monahii noştri de astăzi au venit să vieţuiască aici de prima dată, de la o vârstă foarte fragedă, în urmă cu aproape cincizeci de ani, iar acum sunt forţaţi să plece.

Nu vom îngădui ca aceasta să se întâmple, chiar dacă acesta va fi ultimul lucru pe care-l vom face.
Nu cerem nimic, în afară de a fi lăsaţi în pacea noastră.

Ei îşi pot lua subvenţiile lor europene de care le pasă atât de tare, însă ar trebui să ne lase în rugăciunea noastră.
Dar se pare că suntem o piedică în calea lor, mai mult decât am crezut la început.

Urmând comunicatului nostru de presă din 28 iunie / 11 iulie 2013, mărturisim prin aceasta că: niciodată – din voinţa noastră – nu vom preda Conacul nostru falşilor esfigmeniţi [Katsoulierides], care, peste noapte, s-au botezat pe sineşi ca „Noua Sfântă Mănăstire Esfigmenu”, împotriva regulilor Cartei Sfântului Munte.

Au încercat să ia Conacul folosind răngi şi baroase, iar acum încearcă folosind ordine legale de evacuare şi ajutorul poliţiei.

Mărturisim acestea, iar dacă va trebui să dăm sângele nostru pentru a apăra Conacul, o vom face.
Am pledat pentru veghe şi pace în Muntele Athos.

Unii consideră vieţile noastre pagube colaterale, însă noi, cei 108 monahi ai Sfintei Mănăstiri istorice Esfigmenu, nu vom ceda niciodată Conacul nostru, cât vom trăi.

Deciziile vă aparţin…

Cu respect,

Biroul de Presă al
Sfintei Mănăstiri [istorice] Esfigmenu – Sfântul Munte Athos

~ † ~

Intervenţia poliţiei asupra centrului administrativ al Sfintei Mănăstiri Esfigmenu din Sfântul Munte Athos

Forţele de poliţie cu două maşini de patrulare se găsesc în preajma Conacului [centrul administrativ] din Kareia al Sfintei Mănăstiri Esfigmenu; intervenţia tacită a Departamentului de Poliţie din Halkidiki a fost deja decisă.

Departamentul de poliţie de la Kareia a blocat cu două maşini de patrulare drumurile ce împrejmuiesc clădirea, prin aceasta mirenii nu mai pot acorda ajutor Mănăstirii.

Acesta este un inicdent al intervenţiei poliţiei în Muntele Athos,
Vă cerem din inimă ajutorul şi vă rugăm să faceţi să circule această ştire.

Cu respect,

Biroul de Presă al
Sfântei Mănăstiri Esfigmenu – Muntele Athos

În ataş o fotografie luată din clădirea biroului, cu una din maşinile poliţiei despre care este vorba.

comunicat primit pe adresa noastră de e-mail  (nota redacţiei traditiaortodoxa.wordpress.com)

~ † ~

COMUNICAT DE PRESĂ

PENTRU DIFUZARE URGENTĂ: 18 IULIE 2013

POLIŢIA GREACĂ ÎNARMATĂ PLĂNUIEŞTE SĂ ALUNGE CU FORŢA MONAHII PAŞNICI

MUNTELE ATHOS, GRECIA – Sub conducerea vicepremierului şi ministrului de externe Evanghelos Venizelos, guvernul grec a desfăşurat poliţia înarmată pentru a-i evacua cu forţa pe monahii paşnici şi lipsiţi de apărare ai Sfintei Mănăstiri Esfigmenu, aflaţi în proprietatea lor din Kareia. Poliţia înarmată a blocat drumurile către clădire cu maşinile, în aşteptarea atacului plănuit. Poliţia a dat monahilor termenul ca până la ora 12 pm (ora locală) să părăsească clădirea sau se vor confrunta cu un atac armat.

Guvernul grec a autorizat folosirea forţei pentru a rezolva disputa religioasă după nereuşita de a înfometa monahii pentru a-i face să părăsească mănăstirea lor, printr-o blocada impusă de mai mult de un deceniu.

De mai bine de zece ani le-au fost interzise monahilor primirea de alimente, de medicamente, de păcură pentru încălzit, şi accesul la asistenţă medicală, fiind supuşi în tot acest timp unei neîncetate campanii de hărţuire oficială şi de intimidare.

Această irosire din banii contribuabililor a continuat neabătut şi în timpul crizei financiare ce a zguduit Grecia, mutilând serviciile sociale pentru cei săraci, fapt pentru care guvernul grec a fost criticat pe plan internaţional.

Potrivit Constituţiei Greciei, ministrul de externe grec este responsabil de administrarea guvernării în Muntele Athos şi are ultima autoritate decizională cu privire la folosirea poliţiei înarmate aici.

Monahii au cerut în repetate rânduri un dialog cu guvernul grec, inclusiv cu patriarhul Bartolomeu al Istanbulului, pentru a rezolva acest conflict. Patriarhul a refuzat rezolvarea acestei probleme prin reconciliere paşnică şi a încurajat guvernul să ia măsuri împotriva monahilor. În septembrie 2012, guvernul a trimis forţele speciale de poliţie MAT şi EKAM asupra comunităţii monahale paşnice, într-o încercare eşuată de a evacua aceşti monahi lipsiţi de apărare.

Muntele Athos este centrul spiritual autonom al Bisericii Ortodoxe, în care monahii sunt consideraţi apărătorii credinţei. Mănăstirea Esfigmenu întemeiată în primul mileniu, este locul în care marele Sfânt Grigorie Palama a fost stareţ şi din care Sfântul Antonie s-a dus în Rusia pentru a întemeia monahismul ortodox. Depărtarea din punct de vedere geografic şi frumuseţea sa naturală sălbatică atrag deopotrivă pelerinii şi turiştii ce vin pentru a vedea arta şi arhitrectura Imperiului Bizantin.

De mai bine de o mie de ani mănăstirea a asigurat un loc de rugăciune şi pace pentru cei ce au ales viaţa monahală. Aceasta este acum pe cale de dispariţie.

Prietenii Mănăstirii Esfigmenu

5 / 18 iulie 2013

Preluat de pe Tradiţia Ortodoxă

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. marele Păcătos

    Amar celui care pune măcar un deget pe monah, amar, amar!

    Cum ne-au spus Sfinţii, vor fi 2 prigoane, una împotriva monahilor şi a celor fără acte, sau cu acte vechi, şi a 2-a prigoană pe vremea spurcatului antihrist împotriva tuturor care nu poartă pecetea lui.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.