Selectați pagina

50 la sută dintre instituțiile din țară NU respectă recomandările pentru un regim alimentar sănătos

50 la sută dintre instituțiile din țară NU respectă recomandările pentru un regim alimentar sănătos

În urma controalelor efectuate de specialiștii din domeniul sănătății publice și siguranței alimentelor, care au evaluat calitatea meniurilor și condițiile sanitare din grădinițe și școli, două instituții de învățământ au rămas fără autorizații sanitare, 22 și-au sistat temporar activitatea, iar patru angajați au fost concediați. De asemenea, au fost întocmite 608 prescripții sanitare și 108 de procese verbale pentru abateri administrative. 

Potrivit Ministerului Sănătății, în cadrul verificărilor, s-a constatat că peste 50 la sută dintre grădinițele și școlile din Republica Moldova nu respectă încă în mod integral recomandările pentru un regim alimentar sănătos. În același timp, mai multe instituții de învățământ nu dispun de condițiile necesare pentru acordarea ajutorului medical de urgență.

Doar 52 la sută din școli și 38 la sută din grădinițe respectă în totalitate meniurile noi aprobate de Ministerul Sănătății. Unele instituții nu dispun de fișe tehnologice pentru prepararea bucatelor, așa cum prevede regulamentul.

Specialiștii au descoperit că 45 la sută dintre punctele medicale din grădinițe nu sunt asigurate cu toate medicamentele strict necesare. Această lacună a fost depistată și în 28 la sută dintre școli. De asemenea, 12 la sută dintre instituțiile preșcolare nu au planuri de profilaxie a bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare. Cerința respectivă  este ignorată și de 7,3 la sută dintre școli.

În același timp, în mai multe instituții de învățământ nu sunt respectate integral normele igienice și sanitare. În peste 10 la sută dintre grupurile sanitare din școli lipsește săpunul lichid. Aceeași situație a fost atestată și în aproape 9 la sută dintre instituțiile preșcolare.

În total, 1.421 de grădinițe și 1.261 de școli au fost evaluate de Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în luna aprilie 2017, la solicitarea Ministerului Sănătății. Tuturor unităților de învățământ controlate li s-a cerut să se conformeze cât mai repede cerințelor sanitare și alimentare, fiind informate că nerezolvarea problemelor va atrage sancțiuni și mai dure în viitor.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *