Selectați pagina

450 de morți în Pakistan din cauza căldurii

450 de morți în Pakistan din cauza căldurii

caniculaPrimul Ministru pakistanez, Nawaz Sharif, cere măsuri de urgență pentru ca țara să facă față valului de căldură care a omorât, în cateva zile, peste 450 de oameni, anunță BBC.  Un număr foarte mare de victime s-a înregistrat în orașul Karachi, unde temperaturile au ajuns până la 45°C.

Potrivit BBC, vremea s-ar răcori de astăzi, însă premierul pakistanez a cerut armatei și Autorității Naționale pentru Managementului Dezastrului să vină cu soluții. Primul pas este construirea de centre speciale care să se ocupe de persoanele care suferă din cauza caniculei. Pe lângă sutele de morți, alte câteva sute de oameni sunt deja spitalizate.

Pakistanezii dau vina peguvern și pe  principala companie de electricitate din Karachi, K-Electric, pentru desele pene de cutrent care îi lasă fără aer condiționat. Valul de căldură coincide cu perioada Ramadanului în care musulmanii postesc în timpul zilei și sunt activi după lăsarea serii. Compania de electricitate nu face astfel față consumului mărit de electricitate.

Temperatura normală a organismului variază între 37°C și 38°C.  Dacă aceasta ajunge la 39°C – 40°C, creierul reduce funcționarea mușchilor și se instalează oboseala. La 40°C -41°C, organismul este extenuat și, la peste 41°C, sistemele vitale încep să cedeze. Procesele chimice sunt afectate, celulele se deterioarează și apare riscul ca organele să cedeze. Corpul nici măcar nu mai poate transpira pentru că fluxul sanguin către piele se oprește.  Colapsul survenit din cauza căldurii are nevoie de inervenție medicală rapidă și, dacă nu se intervine imediat, șansele de supraviețuire sunt foarte mici.

Aproape 1.700 de oameni au murit luna trecută din cauza căldurii în India, țară vecină cu Pakistanul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *