Selectați pagina

4 / 17 Aprilie – Pomenirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Gerontissa”, Mănăstirea Pantocrator, Sf. Munte Athos

In naosul manastirii Pantocratorului din Muntele Athos, In partea de nord-est, se afla Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Gherontissa” („A batranului”). Ea este de fapt o copie dupa Icoana Gorgoepikoos a Maicii Domnului din manastirea Pantocratorului – Constantinopol, adusa la Muntele Athos de calugarii Alexios si Ioan, inainte de a incepe zidirea manastirii Pantocratorului la Sfantul Munte, pe la anul 1357.

Rugaciune la icoana Maicii Domnului Gerontissa

Rugaciune la icoana Maicii Domnului

De la aducerea ei, Icoana s-a aratat facatoare de minuni. Calugarii au ales un anumit loc pentru zidirea manastirii. Dar de trei ori la rand Icoana s-a mutat singura pe alt loc, unde dorea Maica Domnului sa fie ridicat sfantul lacas. S-a constatat ca locul respectiv, ales de Preasfanta Fecioara, fusese al unei alte manastiri, daramata de pirati in timpul ocupatiei latine a Constantinopolului, In 1204. Atunci Alexios si Ioan au schimbat locul constructiei, iar acolo unde incepusera deja lucrul s-a ridicat totusi o bisericuta In cinstea Sfantului Atanasie cel Mare (la 500 m nord-vest de manastirea Pantocratorului).

In legatura cu Sfanta Icoana sunt consemnate mai multe minuni, in lucrari recente sau mai vechi, dintre care o scriere publicata In limba greaca, la Constantinopol, In 1861. Numele Icoanei provine de la una dintre aceste minuni: un staret recunoscut pentru viata sfanta s-a Imbolnavit grav Inaintea mortii. El a avut o descoperire dumnezeiasca, ce i-a indicat apropierea sfarsitului pamantesc. De aceea, staretul l-a rugat pe ieromonahul care slujea Sfanta Liturghie, sa grabeasca derularea slujbei, ca sa reuseasca si el sa se Impartaseasca la momentul potrivit, cu Trupul si Sangele Domnului.

Ieromonahul acela nu a inteles importanta cererii si nu a luat-o in considerare. A fost nevoie ca Maica Domnului Insasi, din Icoana Gherontisssa, sa glasuiasca spre el si sa-i porunceasca Implinirea cererii batranului. Astfel, chiar Imparateasa Ingerilor a aratat importanta primirii Sfintei Impartasanii, Inaintea mortii, de catre cei care o doresc. De atunci Icoana s-a numit „Gherontissa” – „A batranului” sau „A staretului”.

Manastirea Pantocrator, Sf. Munte Athos

Manastirea Pantocrator, Sf. Munte Athos

Un alt nume al Icoanei este „Pyrosoteira” („Salvatoarea de foc”). Acest nume, mai rar utilizat, are legatura cu minunea din 1 spre 2 decembrie 1948, cand Icoana a salvat manastirea dintr-un incendiu. De atunci una din datele ei de cinstire este la 2 decembrie.

O alta minune larg raspandita este legata de un pirat saracin. De fapt, Icoana a fost o vreme aruncata intr-o fantana de langa manastire, de saracinii care au pradat Muntele Athos. Unul dintre acestia ar fi dorit ca sa distruga cu totul Icoana, sa o taie in bucati si cu una din fasii sa-si aprinda… pipa. Dumnezeu nu a ingaduit profanarea, iar piratul a orbit in secunda cand a vrut sa-si implineasca gandul. Totusi, el nu s-a pocait, ci a pastrat cu sine secretul icoanei aruncate in fantana. Pe patul mortii, infricosat, si-a adus aminte de icoana si a trimis pe cei apropiati sa o scoata si sa o duca in biserica, sperand ca sa i se usureze chinurile agoniei. Intr-adevar, Icoana a fost scoasa si dusa in procesiune la manastire.

Icoana a fost ferecata in argint, prin donatia unei femei bogate din Constantinopol, careia i s-a indeplinit o rugaciune adresata Maicii Domnului. Ferecatura a fost realizata la Moscova, in 1874, si Icoanei i s-a adaugat un element inedit: un vas de ulei la picioarele Preasfintei Fecioare. Este vorba de un vas care s-a umplut cu ulei la rugaciunile unui staret credincios al manastirii, In vreme de lipsuri.

In aceasta Icoana, Maica Domnului este infatisata in picioare, cu mainile intinse la rugaciune, fara Pruncul Sfant. Ea a stat o vreme in altarul manastirii, dupa care a fost mutata in naos, spre accesul credinciosilor la inchinare.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii