Selectați pagina

22 de nou-născuți au fost abandonați în maternități în anul 2015

22 de nou-născuți au fost abandonați în maternități în anul 2015

bebelus22 de nou-născuți au fost abandonați în maternități în anul 2015. Numărul acestora s-a redus în ultimii nouă ani cu 30 la sută. Pentru comparație, în anul 2007 în maternități au fost părăsiți 79 de copii, arată datele Ministerului Sănătății.

Subiectul a fost abordat la Chișinău în cadrul Conferinței internaționale „Experiențe naționale și Regionale de reformare a sistemului rezidențial pentru copiii 0-3 ani”. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele reformei instituțiilor pentru copii de vârstă fragedă și pașii pe care urmează să-i întreprindă autoritățile pentru a asigura protecția și accesul copiilor de până la trei ani la un mediu familial.

„Cu toții știm că instituționalizarea unui copil de vârstă fragedă poate provoaca daune psihologice ireversibile, probleme de sănătate și chiar dizabilitate. Ministerul Sănătății pune accent pe intervențiile timpurii, care sunt cele mai cost-eficiente metode și aduc rezultatele pe termen lung, ajutând copilul să se dezvolte și să devină un cetățean bine integrat social. Este deosebit de importantă crearea și diversificarea serviciilor de sprijin a familiilor cu copii mici, inclusiv copii cu dizabilități. Aceste servicii trebuie să fie disponibile pentru toți beneficiarii la nivel de comunitate”, a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.