Selectați pagina

19% dintre tinerii care mor în Moldova se sinucid

19% dintre tinerii care mor în Moldova se sinucid

suicidSute de oameni beneficiază anual de asistență psihologică la „Linia fierbinte” anti-suicid.

Omenii apelează la specialiști atunci când au nevoie de suport emoțional. Anul trecut numărul solicitanților s-a dublat comparativ cu 2013. Oamenii pot beneficia de asistență psihologică gratuită și anonimă la numărul de telefon 060806623 sau pe adresa de e-mail ajutor@pentruviata.md. Timp de două ore pe zi, membrii Asociației obștești „Altruism”, care au lansat linia verde, răspund la apelurile telefonice și vorbesc pe chat cu solicitanții. „Acordăm suport emoțional persoanelor care trec prin situații dificile de viață sau se confruntă cu diferite provocări. Prioritari pentru noi sunt adolescenții. Ne-am lansat inițial ca o „linie verde” în primul rând pentru tineri, dar în cazul în care apelează și persoane de alte vârste – sunt binevenite”, a comunicat pentru MedNews președintele Asociației „Altruism”, Liuba Ceban.

Solicitările pot fi făcute și prin e-mail, la care oamenii primesc răspunsuri timp de 24 de ore. Membrii asociației susțin că există și cazuri de eșec, dar majoritatea se încheie cu succes. „În principiu, este foarte greu să vorbești de finalitatea suportului emoțional, dar au fost cazuri în care persoanele și-au rezolvat unele probleme pe care le aveau, și-au revenit după ce au încercat să-și ia viața, unele și-au trasat niște direcții noi în viața profesională și în cea personală. Sunt și cazuri când nu am putut ajuta persoana să depășească momentele grele. De obicei, persoanele care doresc, acelea asimilează ajutorul emoțional. Noi îi ajutăm să-și expună frământările într-un mediu sigur, să-și analizeze situația prin care trec și să ia cele mai bune decizii pentru ei”, a explicat Liuba Ceban.

„Linia verde” anti-suicid a fost lansată în luna decembrie 2012. De la începutul activității, a acordat asistență la peste 700 de persoane.

Datele statistice arată că suicidul ocupă locul trei printre cauzele de mortalitate în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Aproximativ 12% din cazurile de deces în această categorie de vârstă au la bază suicidul. Anual, la nivel global, se sinucid peste 800 mii de oameni. Aceasta este considerată de către specialiști o problemă de sănătate publică, care afectează comunități, regiuni și țări.

Dacă în anul 2011, în Moldova, s-au înregistrat 502 cazuri de suicid, atunci în 2013 această cifră a crescut până la 576, ceea ce constituie 19% din numărul total de decese înregistrate în Moldova.

2 Comentarii

  1. irina

    fratilor ce facem pe 17 mai??ziua in care se va organiza marsul rusinii (GAY PARAD)!??DACA CUNOASTETI CAREVA INFORMATII NU TACETI…DISTRIBUITI.UNDE NE ADUNAM?SI LA CE ORA?

    Răspuns
  2. slava

    Da e pe 17 mai precis? se va face si anu ista 100% ?

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *