jocuri-androidAproape 13% din cele mai populare jocuri de Android conţin reclame agresive care pot trimite numărul de telefon al utilizatorilor către terţi, arată un studiu realizat de producătorul de soluţii de securitate Bitdefender.

Compania a analizat, pentru acest studiu, 130.000 de aplicaţii dedicate Android. ”Deşi publicitatea este prin definiţie inofensivă, reclamele agresive pot fi folosite pentru a colecta cantităţi uriaşe de date personale ce sunt vândute sau distribuite ulterior companiilor de publicitate sau altor entităţi, fără a informa utilizatorul în mod explicit cu privire la acest lucru”, se arată într-un comunicat al companiei.

BitDefender dă şi exemple. Jocul Speed Parking 3D, pe locul 35 în Google Play în topul celor mai descărcate aplicaţii gratuite în România, cu peste 4 milioane de utilizatori activi, solicită diverse informaţii de care poate sau poate să nu aibă nevoie pentru funcţionare, printre care şi  numărul de telefon.

Această funcţie a jocului îl expune nu doar pe utilizator, dar şi pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbeşte la telefon. În plus, programul îi înregistrează şi adresa de email.

”Reclamele agresive reprezintă cea mai recentă metodă de colectare a datelor personale în scopul realizării unor profiluri complete de utilizatori. Acestea sunt cu atât mai valoroase cu cât conţin mai multe informaţii despre o anumită persoană. În Google Play sunt mai mult de 500.000 de aplicaţii. V-aţi întrebat câte dintre ele vă respectă dreptul la intimitate?”, spune Cătălin Coşoi, Chief Security Researcher, Bitdefender.

Alte aplicaţii din topul celor mai descărcate în România care înregistrează informaţii confidenţiale de care n-ar avea nevoie sunt Fingerprint Lock Scanner, ce încarcă numărul de telefon către baze de date terţe sau Rubik’s Cube 3D şi Speedtest.net care, în plus, înregistrează şi coordonatele geografice ale utilizatorului. Mai mult decât atât Rubik’s Cube 3D accesează şi fotografiile din terminal.

Sursa: gandul.info