Selectați pagina

12 instituții de stat din Moldova, ținte ale hackerilor din afara țării

12 instituții de stat din Moldova, ținte ale hackerilor din afara țării

hackerCirca 12 instituții de stat din Republica Moldova au fost ținta atacurilor cibernetice în 2015, potrivit Serviciului de Informații și Securitate.

Anul trecut, SIS a identificat și contracarat 27 tentative de penetrare sau perturbare a funcţionalităţii sistemelor informatice de stat, fiind înregistrată o creștere de 30% față de anul 2014.

Cele mai multe atacuri au fost realizate din exteriorul țării, prin intermediul programelor malițioase, plasate în reţelele de stat prin intermediul paginilor web infectate, reţelelor de socializare, e-mail-urilor şi diverselor aplicaţii IT, cu scopul perturbării funcţionării tehnicii de calcul, colectării ilicite a datelor de interes guvernamental şi despre politicile statale de prospectivă.

În cazul celor 12 instituții de stat a fost folosit malware-ul “CTB-Locker” trimis pe adresele de e-mail ale angajaţilor pe parcursul anului 2015.

Totodată, în perioada de referinţă a fost înregistrată o creştere a tentativelor de atacuri cibernetice tip DoS, DDoS, precum şi un nou tip – DrDoS.

Pentru a nu cădea în mâinile hackerilor, SIS recomandă: actualizarea regulată a programelor anti-virus, aplicarea măsurilor anti-phishing, utilizarea în corespondenţă doar a serviciilor de poştă electronică departamentală şi guvernamental din cadrul Sistemului de telecomunicaţii al autorităţilor publice centrale etc.

În cazul atacurilor cibernetice sau a apariţiei suspiciunilor privind acestea, Serviciul de Informaţii şi Securitate atenţionează asupra necesităţii acţionării în regim de urgenţă în conformitate cu măsurile impuse la realizarea politicilor de securitate şi informării imediate a Serviciului la numerele de telefon 022-23-45-32, 022-24-20-18 sau la adresa electronică [email protected]

Srsa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii