Selectați pagina

10 tehnologii care ne vor schimba viaţa

10 tehnologii care ne vor schimba viaţa

robieO analiză realizată sub patronajul Parlamentului European face o excelentă trecere în revistă a tehnologiei de astăzi, a tehnologiei în curs de dezvoltare, de care vom putea beneficia în viitorul foarte apropiat, raportate la modul în care acestea vor avea impact asupra societăţii.

De ce avem nevoie de tehnologie? Pentru că aduce economie de timp, eficienţă economică, rentabilitate şi progres.

1. Vehicule autonome. Cu mii de vehicule autonome pe drumurile europene, foarte probabil în câţiva ani de acum înainte, principiul conducerii responsabile al unui autovehicul va avea alte conotaţii şi se va schimba în bine, pentru totdeauna.

2. Grafenul, varianta bidimensională a grafitului; este format dintr-un aranjament bidimensional de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate şi căldură cunoscut. A fost descoperit şi izolat recent, în anul 2004, prin exfolierea grafitului de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester condus de profesorul olandez Andre Geim, care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică 2010, împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov. Grafenul are un şir întreg de proprietăţi deosebite, care îi conferă un potenţial extraordinar, atât pentru fizica teoretică fundamentală, cât şi pentru realizarea practică a unor noi aplicaţii. Grafenul se întâlneşte în natură în mari cantităţi; foliile de grafen sunt foarte stabile, chiar în condiţii de temperatură şi presiuni obişnuite/normale. Utilizările lui sunt excepţionale şi pare să fie alternativa perfectă a oţelului, în viitor.

3. Imprimantele 3D. Acestea pot realiza orice, de la bijuterii, la componente de armament, posibilitățile sunt infinte. Imprimantele 3D sunt baza viitoarelor industrii.

4. Accesul oricui la informaţii de cea mai bună calitate şi cursurile online. Educaţia este cheia de boltă şi una din cele 10 tehnologii care ne vor schimba viaţa. Educaţie online ar putea fi viitorul şi şansa fantastică pe care o poate avea orice copil, tânăr şi adult de pe planetă. Pasul esenţial care trebuie făcut este deblocarea accesului la educaţia online pentru ca oricine, de oriunde să aibă aces la informţii. Acesasta poate schimba radical conceputul de învăţământ tradiţional, ceea ce este o altă provocare majoră.

5. Monedele virtuale (Bitcoin) sunt cărămizile unei economii digitală. Este foarte posibil ca aceste monede virtuale să fie baza pentru o nouă formă de economie.

6. Wearable – tehnologia purtabilă, de la brăţări şi ochelari până la „țesături inteligente”, care pot da informaţii vitale despre starea de sănătate.

7. Dronele oferă o altă imagine asupra lumii, iar utilizările acestora sunt din ce în ce mai serioase şi cu efect în viaţa de zi cu zi.

8. Agricultura acvaponică poate să fie cea mai bună soluţie pentru a face faţă la creşterea populaţiei. Agriucultura acvaponica presupune cultivarea de legume combinată cu crestrea peştilor, obţinându-se astfel o producţie dublă, sută la sută ecologică. Procedeul presupune o simbioză între peşti şi plante, peştii, prin dejecţiile produse, oferind hrană plantelor, iar acestea ajutând la curăţarea apei. Producţia de legume este de 8 ori mai mare decât culturile convenţionale şi legumele lor au gust mai bun, sunt dulci, gustoase şi pline de arome.

9. Casele inteligente, care presupun includerea unor dispozitive electronice care operează în casele noastre. Perspectvele şi oportunităţile sună ameţitor!

10. Stocarea energiei electrice şi folosirea hidrogenului ca resursă a viitorului, pot schimba complet abordarea a ceea ce înseamnă energie, potrivit  ehealthromania.com.

Sursa: libertatea.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке